Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Če versko življenje peša, je gotovo vzrok v pomanjkanju molitve." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Blagoslov razstave in Trga

nedelja, 25.04.2010


Na izredni seji ŽPS 19. januarja 2009 je članica ŽPS Klavdija Dominko predstavila cel niz pobud, kako obhajati jubilejno Kozarjevo leto ob 100-letnici njihovega rojstva. Skupaj s člani ŽPS smo izoblikovali načrt za obhajanje Kozarjevega leta in ga zdaj izvajamo. Ena izmed pobud je bila tudi postavitev stalne razstave o msgr. Lojzetu Kozarju. Nalogo je prevzela Klavdija Dominko in jo tudi vzorno opravila.
Razstava je postavljena v cerkvi in obsega enaindvajset panojev in pet vitrin. Slovesnost blagoslovitve se je začela s procesijo, ko so v župnijsko cerkev vstopili otroci z nageljčki, člani ŽPS in župnik z ministranti. Uvodne besede je povedala članica ŽPS Dušica Kavaš. Po evangeliju je avtorica razstave Klavdija Dominko predstavila potek urejanja razstave in njeno vsebino. Nato je k vsakemu panoju stopil en otrok z nageljčkom. Po blagoslovni molitvi in pokropitvi z blagoslovljeno vodo so otroci nageljčke prinesli pred oltar v vazo v znamenje hvaležnosti za vse, kar so pokojni župnik dobrega storili. V molitev Očenaša je uvedel član ŽPS Tomaž Čeh, k miru in spravi pa je povabil Milan Hozjan. Pred blagoslovom se je župnik zahvalil avtorici razstave Klavdiji Dominko za veliko opravljeno delo, ki bo nagovarjalo mnoge ljudi, ključar Vinko Ferenčak pa ji je izročil cvet.
Jožef Kociper je povabil k zadnjemu dejanju, k blagoslovu Trga Lojzeta Kozarja. Vsi navzoči so na Trgu zapeli himno Kozarjevega leta pesem Prelepo ravno je polje, nato je župnik blagoslovil trg, ki nosi spoštovano in dragoceno ime msgr. Lojzeta Kozarja.
Z blagoslovljenega Trga Lojzeta Kozarja so poleteli golobi, kakor so s tega kraja vzletale dragocene misli, govorjene in pisane besede msgr. Lojzeta Kozarja.
Slovesnost so sklenili pevci mešanega pevskega zbora s pesmijo Marija, skoz življenje.
Razstava bo v cerkvi na ogled do 20. junija, nato bo prestavljena v prostore novih zvonikov.
Ob razstavi je izšla tudi zloženka, ki na kratko predstavi msgr. Lojzeta Kozarja, razstavo in Trg Lojzeta Kozarja. V spomin na slovesnost je vsak udeleženec prejel razglednico, oz. tablo Trg Lojzeta Kozarja 1.
Na pobudo Župnije Odranci je Geodetska uprava RS 17. decembra 2009 izdala sklep, da se prostor ob cerkvi preimunuje v Trg Lojzeta Kozarja. V območje trga spadajo dosedanje hišne številke Panonska 48 in Panonska 50, to je župnišče in cerkev. S tega posvečenega prostora je msgr. Lojze Kozar 54 let podarjal dragocene besede v govorjeni in pisni obliki. Z imenovanjem Trga Lojzeta Kozarja in s postavitivjo spomenika jeseni bo msgr. Lojze Kozar trajno in vidno zapisan v Odrancih.

Foto: Miran Skledar in lk

Predstavitev razstave

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi