Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Ni lahko verovati, ker bi mi predvsem radi vedeli. Verovati pa ni predvsem nekaj vedeti, ampak imeti Boga." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Obletnica smrti msgr. Lojzeta Kozarja

nedelja, 29.04.2012


"Vračam se k Očetu." Tako je naslov enega Kozarejvega zapisa in tako je bilo tudi vse njegovo življenje. Zdaj, tako upamo, je na cilju, pri nebeškem Očetu, od koder spremlja naše vračanje k Očetu.

Pri obeh svetih mašah smo se na nedeljo dobrega pastirja spomnili msgr. Lojzeta Kozarja ob 13. obletnici njegove smrti. Vernike v cerkve Svete Trojice je nagovoril pano z naslovom Vračam se k Očetu, ki je del razstave o msgr. Lojzetu Kozarju. Nagovoril pa jih je še drug pano s simbolično predstavitvijo njegove življenjske poti. Z branjem besedil so sodelovali člani Župnijskega pastoralnega sveta, bogoslužje pa so s petjem bogatili pevci starejšega zbora in zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Franca Zvera in otroško-mladinska skupina pod vodstvom Nine Vrbnjak in ob glasbeni spremljavi Helene Vrbnjak.

V pridigi je župnik spregovoril o Jezusu, dobrem pastirju in o današnjih pastirjih. Spomnil je na Kozarjevo knjigo Premakljivi svečnik, ki opisuje življenje dveh duhovnikov. Eden, zavzet in delaven, po spletu okoliščin zaradi nesreče v gorah, pride v zapor. S svojo dobroto in potrpežljivostjo tako vpliva na sojetnike, da se postopoma v njih prebuja tisto lepo in dobro, kar je skrito v vsakem človeku. Duhovnika presunejo jetnikove besede: "Navsezadnje si zato tu." Po dolgem pogovoru namreč jetnik duhovnika prosi za spoved, čerpav se je prej norčeval iz njega in iz vsega svetega. Potem pa začuti, da je še nekdo, ki ga ima rad in da je še možna pot naprej. Duhovnik začuti, da je njegov zapor smiseln, da trpljenje ni zaman. Jetnikova beseda "zato si tu" mu vrne moč in upanje. Tudi danes je naš svet, naše okolje, naša družba kakor jetniška celica, kjer drug drugemu pogosto večamo gorje. A duhovnik v tem svetu je potreben, tudi če se iz njega norčujejo. Je znamenje, po katerem deluje Bog in po svetem duhovniku Bog dela velike reči.

Kozarjev Premakljivi svečnik še danes nagovarja ne le duhovnike, mlade, ki se odločajo za poklic, temveč vsakega posameznika. Saj je bil msgr. Kozar sam tak svečnik, ki je imel rad Boga in ljudi, zato sveti tudi nam.

Sveto mašo je prenašal Radio Maribor, pa tudi Radio Ognjišče in Radio Slovenija.

Po sveti maši so navzoči odšli do groba msgr. Lojzeta Kozarja, kjer so z molitvijo in pesmijo sklenili bogoslužni shod.

Popoldne se je k molitvi za svetniške kandidate zbrala molitvena skupina, ki se vsak mesec 29. zbira k molitvi v ta namen.

RADIJSKI PRENOS SVETE MAŠE


Pridiga in uvodi

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi