Odranci
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Karkoli se bo še zgodilo v mojem življenju, Gospod, je b tvojih rokah. Hvala za vse, kar se je že zgodilo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

Župnijska cerkev

Freske neuničljivega upanja

Odranska cerkev Svete Trojice je dragocena tudi zaradi fresk, ki jih je naslikal akademski slikar duhovnik Stane Kregar iz Ljubljane. To je po površini njegovo največje delo, saj obsega čez 220 m2.
Zaradi prezgodnje Kregarjeve smrti je stena za oltarjem ostala neposlikana do leta 1995, ko je akademski slikar Štefan Hauko dodal platno s podobo nečesa neoprijemljivega, kakor je neoprijemljiv onstranski svet.
Kregar je nad oltarjem naslikal podobo Svete Trojice. Bog Oče je izrisan samo v skromnih potezah kot ?ognjen plamen? in po obrazu enak Sinu, saj je Jezus rekel: ?Kdor vidi mene, vidi Očeta.? Na dnu slike so znamenja štirih evangelistov: lev za Marka, angel za Mateja, vol za Luka in orel za Janeza.
Na spodnjih stenah si sledijo prizori iz zgodovine odrešenja, prizori, ki budijo in krepijo v človeku neuničljivo upanje v Boga, ki je dober, saj človeka rešuje in osrečuje.
Prihod Odrešenika - Kregarjeva freska oriše začetek človeškega rodu in hkrati že konec sreče na zemlji. Človek mora zaradi greha zapustiti raj. Toda z njim gre obljuba prihodnjega Odrešenika, ki ga Božji angel oznanja Mariji. Sredi slike je izrisano jagnje, znamenje Odrešenika, ki se rodi v Betlehemu in nato živi v Nazaretu ob Mariji in sv. Jožefu.
Jezus uči in ozdravlja - Jezus je velik prijatelj otrok, staršev, ostarelih in bolnih. Vse uči, ozdravlja bolne, obuja mrtve. Srečo ljudi ob Jezusu je slikar izrazil z izrazito živimi barvami in zaokroženimi ploskvami. Toda na desni strani slike se zbirajo Jezusovi nasprotniki, da bi Jezusu naložili križ.
Jezusovo trpljenje - V temnih, turobnih barvah je slikar z ostrimi lomljenimi barvnimi ploskvami naznačil eno samo veliko bolečino in žalost. V sredini slike je Kregar naslikal Jezusa, okrog njega pa Simona iz Cirene, Veroniko, Marijo, jeruzalemske žene.
Jezus umrje na križu - Upodobljen je mogočen križ s križanim Jezusom. Ob križu čaka Jezusova mati, da sprejme mrtvega sina v naročje, medtem ko vojaki kockajo za njegovo obleko. Barvne ploskve se v vrtincu temnejših in vijoličnih barv prelijejo v močno svetlobo za Križanim, kar vzbuja veliko upanje za vse nas.
Vstajenje - Vstali Jezus prihaja kakor blisk v snežno belem oblačilu. Smrt je premagana in svetle barve naznanjajo veselje kristjanov, ki vzklikajo aleluja. Ob vstalem Jezus je Kregar naslikal osem odranskih vernikov, ki so pri gradnji kupole izgubili svoja življenja. Na drugi strani je binkoštni prizor: Jezus pošilja Svetega Duha na apostole in svojo Cerkev, s katero ostaja do konca sveta.
Delo Cerkve - Našo romarsko pot zaznamujejo veseli in žalostni dogodki. Romamo ob pomoči Cerkve, ki jo predstavlja duhovnik sredi ljudi, ob pomoči Marije, katere kip je središče slike (delo kiparja Franceta Kralja), ob pomoči in spremstvu svetnikov: sv. Janeza Krstnika, sv. Jožefa, sv. Petra in Pavla, sv. Cirila in Metoda, sv. Alojzija in sv. Male Terezike. Romamo nazaj k Bogu tudi s pomočjo zakramentov, katerih simbole je slikar začrtal na vrhu slike.

Napovednik


 torek, 22.02.2022 - sreda, 31.12.2025

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 nedelja, 07.04.2024 - nedelja, 28.04.2024

Obletnica smrti B.s. Alojzija Kozarja

Letos obhajamo 25. obletnico smrti našega prvega župnika B.s. Alojzija Kozarja več ...

Celotni seznam napovedi