Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Ni lahko verovati, ker bi mi predvsem radi vedeli. Verovati pa ni predvsem nekaj vedeti, ampak imeti Boga." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Jaslice v letu vere

ponedeljek, 24.12.2012


Jaslice v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih so postavljene kot prikaz razodevanja Boga in prikaz naše vere.
Vera je stara toliko kot človek. Človek je na različne načine spoznaval Boga in prihajal v stik z njim. Bog sam se je razodeval in tako ga najbolj poznamo. O razodevanju Boga govori Sveto pismo.
Pomembnejši dogodki razodevanja Boga in odgovori vere so prikazani v jaslicah.
Abrahama imenujemo očeta naše vere, ker je veroval Bogu, ki mu je govoril, ker je upal proti upanju, ko ni bilo več nobenega upanja, je še vedno upal. Zapustil je varen dom in se podal na pot v neznano, kakor mu je naročil Bog. Ob Abrahamu je prikazan Mojzes, ki se je srečal z Bogom v gorečem grmu, nato pa na gori Sinaj, kjer je prejel deset Božjih zapovedi. Ta dva moža iz stare zaveze predstavljata pot izraelskega ljudstva, pot priprave, pot pričakovanja odrešenika.
Bog je govoril, se razodeval tudi po stvarstvu, po lepoti zvezdnatega neba, po tihoti puščave, po lepoti dreves, trav, žuborečega potoka. To govorico so zaznali posamezniki v stari zavezi, npr. kralj David in so Bogu odgovorili z molitvijo v obliki pesmi. To so psalmi, ki tudi nam pomagajo verovati in govoriti z Bogom.
Ko se je dopolnila polnost časov, je Bog poslal svojega sina, Jezusa, ki se je rodil v betlehemskem hlevčku. To je osrednji prizor, ki vabi k veri. Pastirji so verovali, prebivalci Betlehema pa ne. Pastirji so pokleknili pred Jezusa, Betlehemčani se za Jezusa niso zmenili.
Ob Jezusu je v jaslicah druga glavna oseba Marija. Njena vloga je poudarjena s potokom, ki izvira izpod njenega kipa. Marija, Brezmadežna, je sprejela poslanstvo, da postane mati Božjemu sinu. Po njej se Božja milost kakor voda v potoku razliva čez svet in prinaša novo, Božje življenje. K Njej, sveti Božji Materi, vodijo naše poti, strme poti vseh trpečih, preizkušanih, osamljenih, žalostnih, obupanih. Marija vse sprejema in jih vodi k svojemu Sinu Jezusu.
Jezus je največje razodetje Boga. Jezus je po tridesetih letih skritega življenja v Nazaretu začel oznanjati evangelij, govoriti o nebeškem Očetu. Svoje pričevanje je potrdil s trpljenjem in smrtjo na križu. Jezusovo delo nadaljuje Cerkev, kar je slikar Stane Kregar upodobil na freski nad jaslicami.
Tudi mi hodimo po poti krščanske vere, ki jo zaznamuje cerkev sv. Petra v Rimu. Tam je sedež krščanstva, tam biva papež Benedikt XVI., ki je razglasil leto vere, da bi vero bolj spoznali, izpovedovali, po njej živeli in jo oznanjali. Po tej poti so šli mnogi svetniki. Po poti vere hodimo tudi mi.
Naša pot vere se je začela z zakramentom sv. krsta. Na to spominja krstni kamen.
Božično sporočilo in naša pot vere se nadaljuje mimo ambona, kjer se bere in oznanja Božja beseda, ki hrani in krepi našo vero. Na dragocena sporočila pokojnega župnika msgr. Lojzeta Kozarja nas spominja Minuta za srce. Sledi oltar, na katerem se daruje isti Jezus, ki je bil položen v jaslice kot otrok, ki nam govori v evangeliju in prebiva med nami v tabernaklju. Ob tabernaklju stoji Drevo vere, ki ima posebne liste in sadeže. Na listih so zapisane besede naše veroizpovedi, na sadežih pa imena svetnikov in svetniških kandidatov. Ob tem Drevesu vere krepimo svojo vero, se srečujemo s tistimi, ki so vero vzeli zares, ki jim je bila vera dragocena luč in jih je pripeljala k večni luči, k Jezusu v nebesa.
Na koncu te poti stoji božično drevo z okraski, ki so jih izdelali otroci. Tudi okraski so v znamenju leta vere. To so sveče, luči, ki spominjajo na tisto luč našega življenja, brez katere bi bili revni, nesrečni, izgubljeni.
To potovanje od Abrahama, očeta naše vere, do otrok, ki ob starših, botrih, katehetih, ob župnijskem občestvu prižigajo svojo luč vere, naj vse, ki se boste ustavljali v cerkvi in si ogledovali jaslice, bogati in utrjuje v zvestobi Jezusu Kristusu, ki je iz ljubezni do nas postal človek in v sveti evharistiji med nami prebiva.
Jaslice je izdelal odranski jasličar Franc Kavaš. Pomagal mu je mežnar Štefan Virag, pa tudi Boštjan Virag. Posamezna dela so opravili še drugi sodelavci.
Hvala vsem.

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi