Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

Božič

četrtek, 25.12.2014


Božično praznovanje se je začelo z večerno mašo za otroke, nadaljevalo pa s programom pred polnočnico, ki so ga pripravili pevci dveh zborov: zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec in mladinskega zbora pod vodstvom Nine in Helene Vrbnjak. Sodelovali so tudi instrumentalisti. Na božič smo razmišljali o božični skrivnosti, ki je predstavljena v jaslicah.

Jaslice 2014 ? Moja pot s svetniki

Jaslice so uprizoritev božične skrivnosti. So konkretiziran evangelij. Postavljene so zato, da jih opazujemo, jih občudujemo in se ob njih veselimo. A niso postavljene samo za to. Omogočajo nam tudi razmišljanje, odločanje in delovanje.
Letošnja postavitev jaslic nam omogoča oboje. V središču je postavljen betlehemski prizor: štalica s sveto družino, s svetim Jožefom, z Devico Marijo in novorojenim Detetom. Levo zadaj stoji mesto Betlehem, kjer so ljudje zaprti za svoje zidove in ne vidijo luči, ki sije v hlevčku. K sveti družini je usmerjeno vse. Tja se zgrinjajo pastirji s svojim čredami ovac. Tja bodo prišli trije modri s svojimi kraljevskimi darovi.
K Jezusu, Odrešeniku, sinu Device Marije, so prihajali številni kristjani vseh časov. Mnogi od njih so ne samo prihajali k Jezusu, temveč so bili z vsem srcem pri njem in so tudi po smrti ostali v njegovi bližini. Pravimo jim svetniki. To lahko vidimo tudi v teh jaslicah. Predstavljenih je nekaj svetnikov, ki nas želijo spomniti na to, da smo tudi mi poklicani v Jezusovo bližino, da bi bili ob njem zdaj v tem življenju in potem vso večnost. Svetniki so nam zgled, kako to uresničevati, kako se bližati Jezusu, kako živeti z njim. So pa tudi naši priprošnjiki pri Bogu, da zmoremo iti v to smer. V jaslicah so predstavljeni:
1.    Sveti Janez Krstnik, ki je pokazal na Jezusa z besedami: Glejte, Jagnje Božje.
2.    Sveta Ana, ki je z ljubeznijo vzgajala svojo hčer Marijo in je dobra priprošnjica vseh mater.
3.    Apostol Peter, ki mu je Jezus izročil ključe nebeškega kraljestva, ko ga je postavil za voditelja Cerkve.
4.    Sveti Juda Tadej, Jezusov apostol, ki je z mučeniško smrtjo potrdil svojo zvestobo Jezusu.
5.    Sveti Štefan, prvi mučenec, v katerega so leteli kamni sovraštva, on pa je za ubijalce molil: Oče, ne prištevaj jim tega greha.
6.    Sveti Martin, ki je znan predvsem po svoji izredni dobroti, pa tudi po goski, ki predstavlja legendo o njegovi izvolitvi za škofa.
7.    Sveta Lucija, mučenka, ki na krožniku nosi oči v spomin na mučeništvo, ki ga je prestala.
8.    Sveta Katarina Aleksandrijska, ki je iz ljubezni do Jezusa prenašala različne načine mučenja, tudi tistega, ko so jo privezali na kolo.
9.    Sveta brata Ciril in Metod, ki sta med našimi predniki oznanjala evangelij v domačem jeziku.
10.    Sveta Klara, ki je v notranji svobodi z veliko ljubeznijo častila Jezusa v svetem Rešnjem telesu in pritegnila veliko posnemovalk, tudi v našem času in našem okolju.
11.    Sveta Bernardka, ki je v Lurdu pokleknila pred Brezmadežno in tudi zdaj kleči pred Marijo in nas vabi, da počastimo Marijo in njenega sina Jezusa.
12.    Sveta Terezija Deteta Jezusa, redovnica, ki jo imenujemo tudi Mala cvetka, ker je povedala, da bo iz nebes sipala cvetje ljubezni vsem ljudem.
13.    Blaženi Anton Martin Slomšek, prvi slovenski blaženi, ki nas vabi, naj nam bo sveta vera luč na naši poti.
Tem svetnikom se pridružujejo številni kristjani, ki se po njihovem zgledu trudijo živeti Jezusov evangelij. V jaslicah niso osebno predstavljeni. So pa navzoči simbolično. Nanje spominja pokrajina v ozadju: cerkev in hiša ob njej. Obenem ta prizor spominja na msgr. Lojzeta Kozarja, saj hiša predstavlja njegovo rojstno hišo, cerkev pa Božja svetišča, ki jih je pomagal zgraditi.
Tudi letošnje jaslice je z veliko prizadevnostjo postavil Franc Kavaš ob pomoči mežnarja Štefana Viraga. Figure svetnikov so ob pomoči Nine Kociper izdelali starši, ki z otroki prihajajo k svetopisemskim uricam.
K jaslicam spada tudi božično drevo, čeprav stoji na drugem koncu cerkve. Okrašeno je s podobami naše cerkve, kar so ob pomoči staršev izdelali otroci v spomin na 50-letnico začetka gradnje naše župnijske cerkve Svete Trojice.

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 sreda, 10.01.2018 - petek, 10.04.2020

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 nedelja, 25.11.2018 - sobota, 17.08.2019

Sveti misijon

Sveti misijon v Župniji Odranci več ...


 sreda, 06.03.2019 - nedelja, 14.04.2019

Križev pot

Postni čas ? od pepelnice, 6. marca do velike noči. več ...


 nedelja, 07.04.2019

TV prenos sv. maše - RTV SLO

Ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja več ...

Celotni seznam napovedi